Dnia 21 marca w Domu Kultury w Kraśniczynie, odbyły się kolejne warsztaty kulinarne dla najmłodszych miłośników gotowania – 6- latków ze Szkoły Podstawowej im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Kraśniczynie. Tematem przewodnim było danie uwielbiane chyba przez wszystkich – pierogi z serem!

Prowadzące warsztaty, Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kraśniczyna, przywitały się ciepło z dziećmi, opowiedziały pokrótce o swojej działalności i szybko zabrały się do pracy. Każde dziecko otrzymało specjalne fartuszki oraz kawałek ciasta, aby móc rozpocząć przygodę z lepieniem pierogów.

Pierwszym etapem było przygotowanie farszu z sera. Dzieci z zaciekawieniem obserwowały, jak Panie mieszają składniki i tłumaczą, jak ważne jest dokładne wymieszanie ich, aby pierogi smakowały wyśmienicie. Potem nadszedł czas na ciasto – maluchy z uważnością słuchały wskazówek, jak należy je rozwałkować i wycinać na kółka.

Gdy nadszedł moment lepienia, dzieci z zapartym tchem przystąpiły do pracy. Wszystkie pierożki miały w sobie wiele wdzięku i zostały wykonane z ogromną dbałością. Radość z tworzenia własnych dzieł kulinarnych malowała się na twarzach każdego uczestnika. Panie z KGW cierpliwie pomagały, dając wskazówki i poprawiając technikę lepienia.

Ponadto dzieci wspólnie z Paniami i Panią Dyrektor uczyły się podstawowych zasad Savoir-vivre przy nakrywaniu stołu.

Kiedy wszystkie pierogi zostały uformowane i ugotowane, wszyscy zasiedli do wspólnego degustowania.

Warsztaty kulinarne okazały się pełne zabawy, nauki i smaku! Dziękujemy Panom z KGW Kraśniczyn za niezapomniane doświadczenie kulinarne, Pani Bożence Kondraciuk – nauczycielce wychowania przedszkolnego oraz Pani Monice Grzesiuk – Wójt Gminy Kraśniczyn za słodkie upominki dla dzieci!

Facebook.com X.com

Galeria